Connect with us

Economie

RL: Nu amânare ratelor, nici trecerea la IRCC, ci refinanțarea este soluția. Studiu de caz

Published

on

Sute de mii de români cu credite la bancă se simt furați pentru că au ajuns să plătească rate de două mai mari față de acum 3-4 ani, iar coșmarul lor este de departe de final. În timp ce Guvernul caută soluții, parcă deciziile luate duc spre mai rău.

În cazul în care românii cu credite, în special imobiliare, ar avea nevoie să ia o pauză de la plăți, se va putea ca urma a OUG-ului de amânare a ratelor pe o durată de 9 luni. Lucrul cunoscut din pandemie, doar că acum amânarea este costisitoare. Clienții vor fi obligați să declare pe proprie răspundere că au nevoie într-adevăr să fie păsuiți, dar statul lacom le va cere câteva sute de lei în plus lunar la rată, un fel de dobândă la dobândă, plus că cele 9 luni vor fi prelungite la creditul inițial.

Fostul ministrul al economiei Claudiu Năsui atacă dur această măsură ce va fi aprobată de Guvern și vorbește despre consecințe dezastruoase în cazul în care va fi pusă în aplicare: ,,toată ordonanța pare scrisă astfel încât să nu poată fi aplicată. Mai grav ar fi că, dacă totuși se aplică, riscă să afecteze stabilitatea sectorului bancar, care încă este solid în România.”, spune oficialul.

Fostul ministrul mai spune că lucrul acesta va duce la pierderi enorme pentru bănci. Pierderi care vor forța BNR să ceară băncilor care își permit, să aducă mai mult capital. Adică totul se va răsfrânge asupra populației.

Source Link : https://romanialibera.ro/economie/economie-interna/nu-amanare-ratelor-nici-trecerea-la-ircc-ci-refinantarea-este-solutia-studiu-de-caz/

Continue Reading
Advertisement

Categories

Trending