Connect with us

JUSTITIE

RL: CEDO a condamnat Polonia pentru tentativa de a reduce la tăcere un judecător

Published

on

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat joi Polonia pentru că a încercat să ”reducă la tăcere” un judecător care criticase deschis reforma justiţiei din această ţară, transmite AFP.

„Acumularea de măsuri” luate împotriva magistratului Waldemar Zurek „a urmărit să îl intimideze din cauza opiniilor pe care le exprimase în favoarea statului de drept şi a independenţei justiţiei”, arată un comunicat al instanţei de la Strasbourg.

CEDO a decis că autorităţile de la Varşovia au încălcat articolele 6.1 (referitor la dreptul de acces la justiţie) şi 10 (privind libertatea de exprimare) ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului. Ca urmare, Polonia a fost condamnată să îi plătească reclamantului 25.000 de euro.

Zurek a fost judecător al tribunalului regional din Cracovia şi purtător de cuvânt al instanţei respective. În 2010 şi 2014, el a fost ales, respectiv reales membru al Consiliului Naţional al Magistraturii (CNM), instituţie unde a fost numit de asemenea purtător de cuvânt.

Ulterior – a reţinut CEDO – magistratul a devenit „unul din principalii detractori” ai reformei judiciare lansate în 2015 de partidul de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS), de orientare naţionalist-populistă. Zurek considera PiS „o ameninţare la adresa independenţei” justiţiei poloneze, conform agerpres.ro.

Source Link : https://romanialibera.ro/la-zi/cedo-a-condamnat-polonia-pentru-tentativa-de-a-reduce-la-tacere-un-judecator/

Continue Reading
Advertisement

Categories

Trending