Connect with us

INTERNATIONAL

EVZ: Moldova se învârte în cerc: Contractul semnat cu Gazprom, o greșeală? Responsabilitățile sunt aruncate pe umerii Guvernului

Published

on

Creșterea globală a cererii de gaze naturale a avut un impact devastator asupra securității energetice a Republicii Moldova. Chișinăul nu a avut de ales decât să intre în negocieri cu gigantul rusesc de stat Gazprom pentru a-și restabili aprovizionarea cu energie. În timp ce Rusia își mărește cota de importuri de gaze europene, majorarea prețurilor are efecte semnificative, inclusiv din punct de vedere politic, fiindcă Moscova își folosește puterea pentru a deteriora progresiv partidul de guvernământ din Parlamentul Moldovei.

63 de milioane de dolari, aceasta este suma plății în avans pe care Republica Moldova trebuie să o facă pentru a beneficia de serviciile companiei Gazprom în ianuarie. În prezent, deficitul este, potrivit ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, de 25 de milioane de euro, iar autoritățile nu știu la ce resursă să apeleze pentru a-l acoperi, așa cum s-a stabilit prin semnarea acordului dintre Moldovagaz și Gazprom pe 30 octombrie.

Gazprom și-a crescut tariful. Republica Moldova, îngropată într-un „secret comercial”

Gazprom și-a crescut tariful, care a atins suma de 646 de dolari pentru mia de metri cubi, invocând majorarea cotațiilor la bursele europene de gaze. În urma recalculărilor, prețul anunțat de autoritățile de la Chișinău a fost de 450 dolari pe mia de metri cubi.

Source Link : https://evz.ro/moldova-se-invarte-in-cerc-contractul-semnat-cu-gazprom-o-greseala-responsabilitatile-sunt-aruncate-pe-umerii-guvernului.html

Continue Reading
Advertisement

Categories

Trending