Connect with us

INTERNATIONAL

RL: „Cărbunele, gazul şi petrolul din Arctica trebuie să rămână în subteran”, a transmis Comisia Europeană

Published

on

Comisarul european pentru Mediu, Virginijus Sinkevicius, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că exploatarea zăcămintelor de gaz, petrol şi cărbune în Arctica ar trebui interzisă. De asemenea, UE vrea să negocieze un moratoriu internaţional pentru a interzice și achiziționarea de hidrocarburi extrase din această zonă.

Comisia doreşte să studieze împreună cu partenerii săi ”o obligaţie juridică multilaterală de a nu mai autoriza exploatarea rezervelor de hidrocarburi în Arctica sau în regiunile adiacente şi nici să cumpere aceste hidrocarburi dacă ar fi produse”.

”Nu suntem naivi”, a admis el, apreciind că ”vor fi necesare eforturi diplomatice intense, dar UE trebuie să fie un exemplu”.

De asemenea, şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a susținut că Arctica are de suferit din cauza încălzirii globale, a concurenţei crescute pentru resursele naturale, dar şi a rivalităţilor geopolitice.

Comisarul Sinkevicius a precizat că Arctica se încălzeşte de trei ori mai repede decât restul planetei, iar schimbările climatice sunt accelerate de dezgheţarea permafrostului. Interesele țărilor străine de a exploata regiunea vine pe fondul crizei de combustibili și a cererii tot mai mari. Prin urmare, UE va trebui să convingă Statele Unite, Canada, Rusia, Norvegia, Islanda să accepte un astfel de moratoriu.

Source Link : https://romanialibera.ro/la-zi/international/carbunele-gazul-si-petrolul-din-arctica-trebuie-sa-ramana-in-subteran-a-transmis-comisia-europeana/

Continue Reading
Advertisement

Categories

Trending