Connect with us

În politică

RL: Cîțu presat de USR PLUS să arate susținerea de la PSD

Published

on

Anca Dragu, președintele Senatului, vrea ca CCR să-l oblige pe premierul Florin Cîțu să nominalizeze noii miniștri și să se prezinte în Parlament pentru a-i valida. Ea a sesizat CCR cu privire la existența unui conflict juridic de natură constituțională.

„Trimit către Curtea Constituțională un al doilea document, este o cerere de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre Guvernul României și prim-ministru pe de o parte și Parlamentul României pe de altă parte. Solicit instanței să constate existența unui conflict juridic de natură constituțională între guvern și prim ministru pe de o parte și Parlamentul României pe de altă parte născut din încălcarea dispozițiilor constituționale referitoare la obligativitatea obținerii acordului Parlamentului în cazul remanierii guvernamentale efectuate după schimbarea compoziției politice a guvernului. Cer obligarea primului-ministru la a formula propuneri de miniștri și a le înainta Parlamentului în vederea pronunțării asupra  noii compoziții politice a guvernului”, spune Anca Dragu.

Demersul vine după ce pe 2 septembrie ministrul Justiției, Stelian Ion, a fost remaniat, iar pe 8 septembrie ceilalți miniștri USR PLUS au demisionat. ” În 8 septembrie avem o scrisoare semnată de co-președinții USR Plus către premier, care atrăgeau atenția asupra schimbării compoziției politice la nivelul guvernului. Avem prevederile constituționale, precum și Codul Administrativ care cer ca în termen de cinci zile de la vacantarea funcției să se transmită noile propuneri. Prin faptul că premierul nu transmite aceste noi propuneri împiedică Parlamentul să asigure controlul parlamentar asupra guvernului și să își dea acordul asupra noii compoziții politice a guvernului. În data de 12 septembrie ar fi trebuit ca premierul să facă aceste propuneri și să transmită către Parlament noile propuneri.”, conchide Anca Dragu.

Source Link : https://romanialibera.ro/special/citu-presat-de-usr-plus-sa-arate-sustinerea-de-la-psd/

Continue Reading
Advertisement

Categories

Trending