Connect with us

INTERNATIONAL

RL: Australia primește acordul să construiască submarine nucleare, într-un pact cu SUA și Marea Britanie

Published

on

Marea Britanie, SUA și Australia au anunțat un pact istoric de securitate în Indo-Pacific, în ceea ce este văzut ca un efort de a contracara China. Aceasta va lăsa Australia să construiască pentru prima dată submarine cu propulsie nucleară, folosind tehnologia furnizată de SUA.

Pactul va fi cunoscut sub numele de Aukus și va acoperi inteligența artificială, tehnologiile cibernetice și cuantice. Analiștii BBC susțin că estecel mai mare parteneriat de apărare dintre țări din ultimele decenii.

Noul parteneriat vizează „promovarea securității și prosperității” în regiune, a declarat o declarație comună a președintelui SUA Joe Biden, a prim-ministrului britanic Boris Johnson și a omologului său australian Scott Morrison.

Pe de altă parte, pactul a strânit furie din partea Franței. Statul condus de Emmanuel Macron a încheiat un contract de zeci de miliarde de euro cu Australia prin care s-a angajat să livreze submarice convenționale. Oficialii francezi au declarat că pactul dintre SUA, Marea Britanie și Australia este „o decizie regretabilă și contrară literei şi spiritului cooperării care a prevalat între Franţa şi Australia”.

Source Link : https://romanialibera.ro/la-zi/international/australia-primeste-acordul-sa-construiasca-submarine-nucleare-intr-un-pact-cu-sua-si-marea-britanie/

Continue Reading
Advertisement

Categories

Trending