RL: Rușii de la OSCE dezinformează în privința unor false operațiuni ale Ucrainei în Donbas

0
18

Rusia reșapează fotografii din 2014, ilustrând cu ele, în noiembrie 2020, postări pe rețelele de socializare, prin care sugerează pregătiri militare efectuate, în Donbas, de armata ucraineană.

Voluntarii Inform Napalm, platformă online al cărui obiect de activitate îl constituioe culegerea și analizarea informaţiilor provenite din surse deschise (OSINT) – au sesizat că reprezentanţii misiunii ruse la OSCE au publicat pe pagina oficială de Tweeter, în repetate rânduri, informaţii false despre trimiterea de tancuri ucrainene în Donbas.

Voluntarii au analizat declarațiile manipulatoare promovate activ pe pagina oficială de Tweeter a Misiunii ruse la OSCE, remarcând faptul că dezinformarea s-a intensificat imediat după rapoartele depistării ultimelor echipamente rusești în Donbas. În special, misiunea rusă și-a ilustrat, în noiembrie 2020, mesajele oficiale cu fotografii modificate, realizate de fapt în 2014. Combinația de fotografii neconectate la realitate și informații falsificate are scopul, spun analiștii de la Inform Napalm, să distragă atenția de la încălcărilor constante ale obligațiilor de retragere a armelor de către forțele de ocupație ruse din Donbas.