RL: Noi restricții pentru stoparea răspândirii COVID 19. Pelerinii nu pot participa la Sfânta Parascheva

0
48

Comitetul pentru situații de urgență a adoptat luni o serie de măsuri și recomandări pentru împiedicarea infectărilor cu COVID19, iar una dintre acestea interzice pelerinilor să meargă la sărbătoarea Sfintei Parascheva de la Iași.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat la finalul şedinţei Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă că au fost luate o serie de decizii cu privire la cetăţenii care vin din ţări cu un indice de infectare cu noul coronavirus mai mare decât cel al României. În plus, Comitetul dă posibilitatea autorităților locale să ia măsuri zonale în funcție de evoluția pandemiei.

“Pentru cetăţenii care vin din ţări cu indice mai ridicat decât al ţării noastre se impun mai multe reguli. Cei care vin să stea pentru trei zile în România pot veni cu un test negativ efectuat în ultimele 48 de ore. Cei care vin să stea pentru o perioadă mai lungă intră în carantină pentru 14 zile, cu posibilitatea ca în a opta zi să efectueze, la cerere, un test. Testul fiind negativ şi asimptomatic, la 10 zile pot ieşi din carantină. Ceilalţi rămân în continuare pentru cele 14 zile în carantină”, a declarat ministrul Sănătăţii.

La rândul său, secretarul de stat Raed Arafat a spus că toate comitetele județene pentru situații de urgență, precum și cel al municipiului București, se vor întruni în regim de urgență și vor analiza situația la nivel local, urmând să ia măsuri dacă rata de infectare depășește 1,5 cazuri la 1.000 de locuitori în ultimele 14 zile.