Regatul Unit nu va avea relații comerciale libere cu UE, dacă va îngrădi libera circulație

0
119

Marea Britanie nu poate să spere la relații comerciale fără fricțiuni cu Uniunea Europeană, după Brexit, fără a asigura libera circulație pentru cetățenii europeni, a declarat, vineri, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit AFP.

„Dacă nu există libera circulație a persoanelor, bineînțeles că nu poate exista libera circulație a bunurilor, serviciilor și capitalurilor”, a afirmat Von der Leyen într-o conferința de presă în Croația.

Declarația sună ca un avertisment pentru Regatul Unit care ar putea fi nevoit să limiteze amploarea acordului comercial pe care vrea să îl semneze cu Bruxellesul în cadrul viitoarei relații după plecarea sa din blocul comunitar, la 31 ianuarie.

Guvernul lui Boris Johnson și-a anunțat intenția de a pune capăt liberei circulații a persoanelor care le permitea până acum cetățenilor UE să trăiască în Marea Britanie, iar britanicilor să se deplaseze și să trăiască în țările din UE.

Acordul pentru Brexit, negociat în toamnă, reglează marile linii ale despărțirii și vizează garantarea unei treceri line spre o nouă viitoare relație care rămâne a fi definită.

Este prevăzută o perioadă de tranziție până la sfârșitul lui 2020. În această perioadă, cele două părți vor trebui să negocieze acorduri, în special asupra comerțului, dar și asupra securității, energiei, pescuitului și transporturilor.

Pentru premierul britanic, nu se pune problema prelungirii tranziției după 2020, posibilitate prevăzută de acordul privind Brexit.

La începutul săptămânii, Ursula von der Leyen a atenționat deja că discuțiile vor fi “dure” și că va fi imposibil să se ajungă la o înțelegere asupra “tuturor aspectelor” fără o prelungire a negocierilor după 2020.

Ea a anunțat “luni intense” de negocieri. „Vom fi extrem de ambițioși, extrem de hotărâți, vom face tot ce putem”, a spus ea, avertizând totuși că „mai este foarte puțin timp”.

„Este important pentru noi ca Marea Britanie să aleagă cât de apropiată vrea să fie de Uniunea Europeană”, a mai explicat șefa CE.

Pentru ca Marea Britanie să aibă acces la piața unică a UE, “există bineînțeles o condiție prealabilă, și anume să recunoască principiile de reglementare sau regulile”, a declarat ea, adăugând că UE „vrea un parteneriat solid și bun” cu Londra.

Rezoluție în Parlamentul European: Drepturile cetățenilor UE din Regat, în pericol după Brexit

Avertisment de la UE cu privire la Brexit: „Nu subestimați suprimarea libertății de circulație”