UE are un mesaj șoc despre Brexit: „Boris Johnson nu are intenția să renegocieze acordul”

0
175

Premierul britanic nu are nicio intenție să renegocieze acordul cu privire la Brexit, avertizează oficialii UE.

Singurul scenariu pe care noul guvern britanic îl respectă în acest moment este cel al unei ieșiri fără niciun acord, scrie The Guardian care citează diplomați europeni.

„A fost evident că Regatul Unit nu are un alt plan. Nu există nicio intenție de a negocia, ceea ce ar presupune un plan”, a spus un diplomat UE după o întâlnire cu David Frost, noul consilier pentru afaceri europene al guvernului de la Londra.

Oricum, Boris Johnson ar susține doar un acord care să nu conțină ceea ce el a numit „nedemocratica plasă de siguranță” – clauza care ar împiedica reintroducerea controalelor la frontiera dintre Republica Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord.

Absența unor propuneri concrete din partea Londrei privitoare la „plasa de siguranță” a fost percepută ca un element semnificativ de oficiali europeni, citați de The Guardian.

David Frost le-ar fi transmis diplomaților europeni că o soluție tehnologică la frontiera irlandeză este opțiunea preferată de Londra, înainte de a recunoaște că „nu ar fi pregătită acum pentru Brexit”.

Executivul britanic a reacționat, un oficial guvernamental declarând că Regatul Unit este „pregătit și dispus” să încheie un acord privind Brexitul cu Uniunea Europeană.

„Noi vrem un acord. Este trist că ei nu vor să negocieze cu noi. Faptul că acordul de retragere a fost respins, de trei ori, cu mare majoritate de Camera Comunelor înseamnă că, dacă va fi să existe un acord, ei trebuie să fie gata pentru renegociere. Noi suntem pregătiți și dispuși să facem acest lucru”, a afirmat oficialul britanic, sub rezerva anonimatului.

Avertisment ȘOCANT de la guvernatorul Băncii Angliei: „Cresc prețurile la alimente și combustibil, veniturile scad”

Boris Johnson, aproape de a pierde majoritatea în Parlamentul britanic. Liberal democrații au câștigat un nou fotoliu de parlamentar