Lira sterlină, la paritate cu euro. Un scenariu așteptat în cazul unui Brexit fără acord

0
151
Lira sterlină, la paritate cu euro. Un scenariu așteptat în cazul unui Brexit fără acord

Lira sterlină se va deprecia semnificativ și va ajunge la paritate cu moneda euro și la un curs de 1,10 dolari, în cazul unui Brexit fără acord, avertizează grupul bancar olandez ING.

Probabilitatea declanșării alegerilor și a întârzierii Brexit este de 40%. O revocare a Articolului 50 va duce la aprecierea lirei sterline la 1,45 dolari, estimează banca olandeză.

Miercuri, 14 august, moneda britanică se tranzacționa cu 1,2059 dolari, în timp ce un euro era cotat la 92,67 pence.

Banca Angliei (BoE) a avertizat recent că un Brexit fără acord va zdruncina semnificativ economia și va duce la o deprecierea suplimentară a lirei sterline.

Temerile privind o ieșire fără niciun fel de înțelegere cu UE au făcut ca lira să se deprecieze semnificativ în ultimele săptămâni, moneda britanică ajungând la cel mai scăzut nivel față de euro și dolar din 2017.

Lira ar putea trece printr-o nouă „Black Wednesday”, situație care a făcut Marea Britanie să se retragă din Mecanismul Ratelor de Schimb, în 1992.

Totodată, un sondaj realizat de Bloomberg arată că lira sterlină va scădea la cel mai redus nivel din ultimii 34 de ani dacă Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană fără un acord.

În prezent, există o probabilitate de 30% ca Marea Britanie să se retragă din UE în octombrie fără un acord, conform unui sondaj realizat în rândul a 13 bănci.