Procurorul francez nu se retrage din cursa pentru Parchetul European

0
182

Francezul Jean-François Bohnert, contracandidatul Laurei Codruţa Kovesi pentru şefia Parchetului European, afirmă că încă este candidat pentru acest post, după apariţia informaţiilor privind ieşirea sa din cursă ca urmare a numirii la conducerea Parchetului Naţional Francez.

Politico.eu relatează că presa din România a transmis vineri că acesta s-a retras din cursă pentru Parchetul European pentru că ar urma să preia o altă funcţie importantă în Franţa, astfel încât fosta șefă a DNA va rămâne princialul candidat pentru viitorul Parchet European, potrivit News.ro.

,,Contactat telefonic, Bonhert a declarat că încă este candidat pentru a fi procuror şef european”, notează Politico.eu

De asemenea, el citează un purtător de cuvânt al misiunii diplomatice a Franţei la UE, care afirmat duminică noaptea că, ”în acest stadiu, nimic nu s-a schimbat în ceea ce priveşte poziţia Franţei”.

Politico admite că această competiţie pentru Parchetul European s-a concentrat pe Kovesi şi aminteşte că propriul Guvern a încercat să-i saboteze candidatura cu argumentul că aceasta şi-a depăşit atribuţiile cât a fost funcţie.

În interviul acordat Politico, Bohnert a răspuns afirmativ după ce a fost întrebat dacă se pune prea mult accent pe lupta anticorupţie dusă de Kovesi în România, amintind că printre atribuţiile procurorului-şef european se află ”investigarea, punerea sub urmărire şi aducerea în faţa justiţiei a celor care comit infracţiuni împotriva intereselor financiare ale UE”.

„Este principala experienţă a lui Kovesi, înţeleg de ce s-ar concentra pe asta”, a afirmat Bohnert, făcând referire la lupta anti-corupţie.

Totdată, procurorul francez şi-a exprimat nemulţumirea privind faptul că presa s-a concentrat mai mult pe Kovesi: „La început, bineînţeles, nu a fost un avantaj. M-am simţit un pic în spatele scenei pentru că toată lumea se concentra pe Kovesi”.