Connect with us

JUSTITIE

Cum i-a fentat hackerița Eveline Cismaru și pe români, și pe americani

Published

on

Unul dintre cei doi hackeri români solicitați de autoritățile americane după ce au compromis camerele de supraveghere stradală din Washington a scăpat, ieri, de mandatul de arestare. Curtea de Apel București a anulat în data de 18 martie mandatul de arestare emis pe numele Evelinei Cismaru (foto).

Potrivit autorităților americane, Cismaru, care a fugit din România imediat după ce a fost plasată în arest la domiciliu în vederea extrădării, a fost prinsă în Marea Britanie și a fost extrădată în SUA abia în iulie 2018.

Tribunalul Districtului Columbia a formulat o cerere de extrădare la sfârșitul anului 2017 cu privire la Eveline Cismaru şi Alexandru Mihai Işvanca, după ce aceștia au preluat controlul asupra camerelor de supraveghere din Washington cu câteva zile înainte de învestirea lui Donald Trump.

Eveline Cismaru a fost arestată la domiciliu în vederea extrădării de magistrații Curții de Apel București pe data de 13 februarie 2018, decizie confirmată de Înalta Curte zece zile mai târziu. Timp de un an, numele celor doi hackeri au dispărut de pe portalul instanțelor de judecată din România, nefiind înregistrate alte cauze legate de extrădarea lor.

Un comunicat de presă al Departamentului de stat din SUA (facsimil) din data de 20 septembrie 2018 informa că Eveline Cismaru a pledat „vinovată” în fața magistratului Dabney L. Friedrich și că aceasta urma să afle decizia pe 3 decembrie. Cismaru risca 25 de ani de închisoare. Documentul dă detalii despre care autoritățile române n-au mai „suflat” o vorbă după ce Înalta Curte i-a respins ultima contestație a Evelinei Cismaru, pe data de 5 martie 2018. Comunicatul autorităților americane vorbește despre faptul că Eveline Cismaru „a fugit din țară (n.r. – România) câteva săptămâni după ce a fost arestată, a fost reținută în Marea Britanie pe data de 23 martie 2018 și extrădată în SUA pe data de 23 iulie 2018”.

Decizia Curții de Apel din 2019

Pe data de 18 martie 2019, judecătorii români au admis o contestație la executare formulată de Biroul de Executări Penale al instanței – nu de Eveline Cismaru – și au anulat mandatul de arestare în vederea extrădării. Decizia poate fi contestată. „Dispune revocarea măsurii arestării provizorii în vederea extrădării dispusă față de persoana extrădabilă Cismaru Eveline (…). Dispune anularea mandatului de arestare provizorie în vederea extrădării nr.1 din data de 05 martie 2018 emis în baza sentinței penale nr.32/F din 15 februarie 2018 pronunțată de Curtea de Apel București – Secția I Penală, în dosarul penal nr.1081/2/2018”, se arată în minuta deciziei.

Continue Reading
Advertisement

Categories

Trending