CCR: Legea de combatere a spălării banilor, parțial neconstituțională

0
201

Curtea Constituțională a României a decis, ieri, că sintagma „cu excepția organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale, membre ale Consiliului Minorităților Naționale”, din Legea pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului este neconstituțională.

Restul dispozițiilor din această lege, potrivit constatării CCR, sunt constituționale în raport cu obiecțiile formulate.

Decizia CCR vine pe fondul obiecției depuse de deputați ai PNL și USR, în 31 octombrie. Raluca Turcan, liderul deputaților liberali, a declarat că PSD a preluat o directivă publicată la nivel european pentru a o folosi în disputa cu organizațiile nonguvernamentale, așa încât să le blocheze activitățile desfășurate în interes public și să descurajeze persoanele vulnerabile social să apeleze la ajutorul lor.

Camera Deputaților a adoptat pe 24 octombrie proiectul de lege privind combaterea spălării banilor, după ce votul a fost reluat. Proiectul a fost respins inițial cu 163 de voturi „pentru” din cele 165 necesare, dar, la solicitarea deputatului PSD, Daniel Suciu, s-a reluat votul, fiind înregistrate 170 de voturi pentru și 70 împotriva.